Magnetic Loop Antenne (4)

Vandaag eens even wat metingen aan de antenne gedaan, en e.e.a. gedocumenteerd.

In het algemeen vind ik dat hij enorm kritisch afstemt. Vooral de hogere banden zijn eigenlijk niet te doen vanwege het handeffect dat daar optreedt. Als je je hand weghaalt, is het resonantiepunt zo 100kHz versprongen. En de bandbreedte (tussen de VSWR 2:1 punten) is ook nog eens erg smal. Dat varieert van 20kHz op 80 tot 75kHz op 15m.

Op 80 en 40 is het nog wel te doen zonder analyzer, door op de ruistoename te tunen, en dan evt. nog een beetje na te regelen. Maar op de hogere banden moet je wel geluk hebben om op een beetje acceptabele aanpassing te komen.

De VSWR in het resonantiepunt varieert een beetje per band, van ongeveer 1.2:1 tot 1.5:1.

Over de ontvangst ben ik erg enthousiast, die is ronduit fantastisch. Ik denk dat het grootste deel daarvan te danken is aan de relatieve ongevoeligheid voor lokale stoorbronnen van dit type antenne.

Zenden gaat wel, het is nog wat lastig om te beoordelen of dat meer of minder is dan met mijn Windom. Daar zal ik nog wat meer testen mee moeten doen. Het is natuurlijk een QRP antenne. En ik heb hem voornamelijk met FT8 en FT4 uitgeprobeerd. Als de band dicht is, dan is er nauwelijks activiteit, maar als hij open is, zit de band juist zo vol dat mijn mini signaal gemakkelijk verdrinkt in de QRM.

NanoVNA Saver schermafdruk van 15m
NanoVNA Saver schermafdruk van 60m

Binnenkort ga ik een loop maken waarbij de buitenmantel gebruikt wordt, in plaats van – zoals nu – de binnengeleider. Ik kan niet zonder meer de binnenader aan de buitenmantel knopen, want de buitenmantel is bovenaan onderbroken. Kabel heb ik nog wel, maar connectoren even niet (en ik wil ze niet van deze loop afslopen).