Magnetic Loop Antenne (2)

Dit weekend heb ik de antenne afgemaakt, en de eerste testen gedaan.

Ik heb een beugel voor een fotostatief gemaakt van een stuk haaks gebogen ijzer uit de bouwmarkt, en wat PVC afvoer pijp van 32mm

Ik heb een mof om twee stukken pvc pijp te verbindne vastgemaakt aan de beugel, zodat je de pijp er gemakkelijk in kunt steken. Boven aan het mastje heb ik 3 schroefogen in het materiaal geschroefd, en daaraan kunnen de tuidraden worden bevestigd. Dit is echt wel nodig, want erg stabiel is het anders niet.

Het afstemkastje zit ook op een zelfde mof, en het bovendeel (de eigenlijke loop) zet je er vervolgens boven op.

Het bovenstuk van de loop hangt in een opengezaagd stukje flexibel elektriciteitsbuis. Bovenaan de loop is de afscherming over een afstand van ca. 7cm verwijderd,en beschermd met een stukje krimpkous.

De inkoppelloop ligt ook in deze beugel, en is onderaan met een flinke kroonsteen verbonden met de coax kabel.

Na alles vastgezet te hebben met wat tie-raps de boel in de tuin opgesteld en vol verwachting gekeken wat hij deed.

Allereers maar eens de mcHF transceiver er aan gehangen, en geluisterd of ik iets kon ontvangen. Op 40m was de ruis duidelijk een stuk sterker wanneer de loop in resonantie kwam. Stations kwamen behoorlijk sterk door. Ook op 80m was er een duidelijke piek. Zenden gaf toch nog een behoorlijk slechte SWR. Het beste wat ik zag was 1:2,5 of zo. De afstemming was extreem kritisch, en vaak was het goed als ik mijn hand op de knop had, om dan veel slechter te worden als ik die weghaalde. Tot 17m kon ik met ontvangst bepalen waar de resonantie zit, de hogere banden waren dood, en was er nauwelijks verschil te horen.

Met de NanoVNA heb ik vervolgens wat metingen gedaan. Ik zag de afstem notch duidelijk meelopen, maar de SWR blijft behoorlijk slecht.

Ik vermoed dat de inkoppel loop niet de juiste afmeting heeft. Een volgende test met andere afmetingen zal hier uitsluitsel over moeten gaan geven.

Wordt vervolgd.