Digimode interface printje (4)

Zo, klaar!

Werkend interface

Deze week zijn alle bestelde onderdelen, inclusief de printen binnen gekomen. Het bijzondere aan dit verhaal is dat ik alles op dezelfde dag heb besteld, en de printjes uit China waren er 1 dag eerder dan materialen van de webshop uit NL!

Ik heb er vandaag de laatste hand aan gelegd en het werkte zowaar in één keer. Ik heb slechts 1 foutje gemaakt: de gaatjes voor de RCA (cinch) printdelen waren niet groot genoeg. Dus die moest ik even met een 2,5mm boortje uitboren. Dat kon straffeloos, omdat printsporen hiervoor aan de onderkant van de print lopen, dus de doormetalisering had sowieso geen nut voor de signaalvoerende aansluiting. Voor de massa in principe wel, maar er zaten nog twee pads naast die ook aarde voeren – en dus voor verbinding tussen boven en onder aardvlak zorgen – en die hoefde ik niet uit te boren.

Zoals je kunt zien op de foto heb ik een USB headphone adapter van zijn jasje ontdaan, en op het printje bevestigt. Dat gaat prima met twee stukjes dubbelzijdig plakband.

Met een paar korte stukjes montagedraad zijn de relevante aansluitingen vervolgens met de print verbonden. Het geheel is nu een externe geluidskaart met galvanische scheiding, en met als bonus een PTT uitgang om de TRX te schakelen.

Het enige wat extern nog nodig is, is een USB kabel, en een op maat gemaakt setje snoeren om het apparaat met je TRXte verbinden. Aan de ene kant drie RCA cinch stekkers, aan de andere kant iets wat in de TRX plugt. Dat kan natuurlijk allerlei vormen aannemen, maar kun je meestal wel in de handleiding vinden. Voor de FT990 is het eenvoudig: je kunt een standaard audio kabeltje met aan beide zijden RCA stekkers gebruiken om met de z.g. phone patch in/uitgangen te verbinden. Voor de PTT moet je 1 van de accessoire aansluitingen gebruiken. Voor andere type zend-ontvangers is dat natuurlijk weer anders.