ATU-100 Antenne Tuner

Er zweven een hoop leuke projectjes rond op internet. Een van de leukere die ik recentelijk ben tegengekomen is de automatische antenne tuner, bedacht door N7DDC. Die wordt door allerlei partijen in China als bouwpakket of zelfs als compleet geassembleerde unit aangeboden. Het geheel kost ca. €50-€60 als bouwpakket, inclusief een net kastje waar het ding precies in past.

Ca. 2 weken na de bestelling op Aliexpress lag het pakket in de bus. Alle componenten zaten erbij. De meeste componenten zijn van het type SMD, en reeds gemonteerd. Het enige wat de bouwer nog moet doen is het wikkelen van de spoelen en de meettransformator. Daarnaast de relais, headers, spanningsregelaar en de elco’s monteren.

In een paar avondjes is dat prima te doen. Het kastje heeft alle gaten op de juiste plek, en het monteren gaat van een leien dakje. Het enige wat een beetje listig is, is de aansluiting van de bypass en auto-mode drukknoppen. Hier moet je dunne draadjes op heel kleine soldeer eilandjes bevestigen.

Het apparaat doet wat het moet doen en is werkelijk razendsnel. Samen met mijn mcHF heb ik nu een QRP station waar ik alle modes mee kan bedrijven, en ook op de banden waar de antenne minder goed op is aangepast.