µSDX – bouw ervaringen – 3

Nadat ik eerst een LPF had gemaakt voor 17m, besloot ik er ook een te maken voor de 60m band. Ik heb deze op een stukje gaatjesprint gemaakt, met ongeveer dezelfde afmetingen als de QRP Labs LPFjes.

60m LPF
60m (80m?) LPF

In eerste instantie L3 en C28 van de eindtrap die zich op de hoofdprint bevonden nog maar even niet aangepast. De output viel wat tegen. 1W slechts. Op 80m was het iets beter, een schamele 2W. Ik weet dit in eerste instantie aan de verkeerde waarde voor L3 en C28, dus de volgende stap was om deze aan te passen aan 60m. Tot mijn teleurstelling hielp dit niet.

Ik was wel benieuwd wat voor invloed dit zou hebben op de output op 17m. Dit bleek hier echter ook geen negatieve invloed te hebben. Het lijkt dat de waardes van deze LC combinatie dus niet erg kritisch zijn.

Ik ben daarna m.b.v. een oscilloscope en dummyload eens gaan meten wat de output is over een breder frequentie verloop.

Als ik naar de grafiek kijk lijkt het erop dat niet alle secties van het filter voor 60m lekker met elkaar samenwerken. Een deel heeft waarschijnlijk een afval frequentie van 5,7MHz of zo, terwijl een ander deel al veel eerder afvalt.

Het 17m LPF is beter aangepast, al lijkt hij iets te vroeg af te lopen. Dit is mogelijk nog wel wat aan te passen door wat met de spreiding van de wikkelingen te spelen.

Hieronder een en ander in grafiekvorm

Output 60m LPF
Output 60m LPF
Output 17m LPF
Output 17m LPF

Ik heb daarna wat testen gedaan met FT8. Op 17m lijkt het uitgangssignaal niet lekker decodeerbaar te zijn, ondanks het vermogen van 3-4 watt wordt ik niet gedecodeerd met de L/C combinatie van 60m. Op 60m gaat het – ondanks het lage vermogen van 1w – toch een stuk beter.