µSDX – bouw ervaringen – 9

Een aantal pogingen en wat teleurstellingen later. Het plan om met 1 set van L3/C28 en wat compromissen met het filter een werkbaar geheel te maken voor meerdere banden heb ik maar laten varen.

Op 17 en 20m werkt het met L=0,6uH en 33pF op het bord nog wel, maar de resultaten van 40m waren slecht. Ik kwam niet verder dan 2,5w uit en dan werden de torretjes ook nog eens bloedheet.

Een volgende poging heb ik ondernomen met een verwisselbare L3. Hiervoor heb ik een socket op de print geplaatst en de spoel op een setje steekpinnetjes gesoldeerd, zodat ik die makkelijk kan vervangen.

(het trimmertje heb ik even gemonteerd om nog wat af te kunnen regelen)
Nadat het werkte, heb ik de spoelen gefixeerd en gemarkeerd met krimpkous

Ik heb nu twee filters en twee bijbehorende spoelen. Dat werkt wel. Het filter voor 40m is nog niet optimaal, maar ik heb nu ruim 4 wat op de FT8 frequentie (7074 kHz).

Zoals je kunt zien moet het nog beter kunnen. De meeste output geeft hij nu net buiten de 40m (6,9Mhz). Ik denk dat dit komt omdat het filter iets eerder afvalt dan berekend:

De berekende curve van het filter
De gemeten curve van het filter.

Zoals goed te zien is, ligt het kantelpunt van het filter rond de 7Mhz, dus in de 40m band. Ik zal dus nog wat moeten tunen.

Het filter ziet er zo uit:

De ingangs capaciteit is een combinatie van de werkelijke condensator op de filter print en de parallel schakeling van C28 en de gezamelijke capaciteiten van de 3 FETs: