µSDX – bouw ervaringen – 10

Dit weekend had ik zin om eens wat mechanisch bezig te zijn. Het ding moet natuurlijk ook een keer in een doosje komen, alleen een kale print is ook zo wat.

Ik heb van printmateriaal een kastje gefröbelt, waar het printje precies in past.

De onderkant, waar het filter zit, laat ik open, zodat het filter makkelijker te vervangen is.
Ik heb ook al een dekseltje op maat gemaakt, maar daar moeten nog uitsparingen voor het display, het filter en de afstemknop in. Ik had eerst het idee om de twee microswitches te dubbelen naar twee drukschakelaartjes, maar dat vind ik bij nader inzien te veel werk. Ik maak twee gaten van 10mm boven de microswitches en dan kun je ze bedienen met een dun pennetje of zo iets. Zo vaak zal ik ze toch niet nodig hebben, aangezien ik het ding voornamelijk voor FT8 en andere digimodes wil gaan gebruiken.

De spanningsregelaar en de BS170 FETjes heb ik tegen het koper vastgezet. De FETjes met een klemmetje gemaakt van een reepje printplaat. In de praktijk worden ze niet heel heet, maar het lijkt me voor de levensduur toch wat beter als ze een beetje gekoeld worden.

Samen met mijn digi-interface en een kleine laptop wordt het zo een handzaam geheel, wat makkelijk mee te nemen is. Ik heb al wat verbindingen gemaakt op 40, 20 en 17m, en het werkt prima.