µSDX – bouw ervaringen – 6

Alweer een weekend vol met uitprobeersels.

Iemand suggereerde dat de kernen van de filters en de eindtrap (L3) van inferieure (Chinese) kwaliteit zouden kunnen zijn. Ik ga ervan uit dat de kwaliteit van de QRP labs LPF kerntjes goed is, dus daar heb ik niet naar gekeken. Wel heb ik L3 vervangen door een gele FT50 kern die ik nog had liggen, en volgens mij van Amidon is.

Dat leverde geen verbetering op. Vermogen nog hetzelfde, audio nog steeds bagger.
Ik heb ook nog eens een testspoeltje gewikkeld. Volgens het mini Ring Core Calculator programma zou ik 22 wikkelingen moeten leggen om een rode T37-2 kern voor 2µH. Dat klopte precies volgens mijn LC meter. Ik moet me nog eens inlezen hoe ik met de NanoVNA de Q van een spoel kan meten, want dat snap ik nog niet.

Ook zouden de Condensatoren betere types kunnen zijn. Ik heb de C28 vervangen door twee mica condensatore van 43pF die ik nog had liggen. Dat gaf dus samen 86pF. Maar ook dit bracht geen verandering. Ook geen verslechtering overigens.

Daarnaast ben ik de LPFs maar eens gaan meten met mijn NanoVNA, die al een tijdje lag te wachten op een zinvol projectje.

In eerste instantie wilde het ding niet erg meewerken. Geen van de programma’s waarmee ik de NanoVNA zou kunnen besturen en uitlezen wilden data tonen. Tot overmaat van ramp wilde na wat experimenteren ook het locale display niets meer laten zien. Ik besloot dat het misschien handig zou zijn om de firmware eens te updaten. Dat was nog een hele toer, maar is uiteindelijk gelukt, met hulp van deze pagina:
https://github.com/ylabrj/NanoVNA_Load_Windows10

Ik heb daarna de laatste versie van het programma NanoVNASharp gedownload en dat werkt voor mij voorlopig prima. Je kunt het – met nog een aantal programma’s – hier vinden:
https://groups.io/g/nanovna-users/wiki#but-first3A

Ik heb een adapter printje gemaakt met twee SMA chassis delen en connectors waar het LPF printje zo in past, en dat op de VNA aangesloten;

Testopstelling

Na kalibratie kon het meten beginnen. Allereerst het 17m LPF van QRP labs. Dat ziet er zo uit:

17m LPF

Het -3dB punt ligt op ongeveer 18,7MHz. Dat is denk ik wel goed, al zou ik hem nog net iets hoger willen zien.

Daarna het door mijn zelf geknutselde 60m filter:

60m LPF

Dat ziet er minder fraai uit. Het -3dB punt ligt al bij 5,2MHz, en je ziet hem al vanaf ca. 3,8MHz aflopen. Iets dat ook in het vermogen van de uSDX te zien was (zie Bouwervaringen 3)

Kortom: we zijn er nog niet.

Wordt vervolgd….