Digimode interface printje

Ik was al een tijdje van plan om eens wat met Kicad te doen. Kicad is een tekenpakket waarmee je een elektronisch schema kunt tekenen, en daar vervolgens een print voor kunt ontwerpen. Het is gratis te installeren op een Windows of Linux PC, of op een Mac.
Als je voor het eerst met zo’n pakket werkt is dat natuurlijk lastig, en je zult hier wat ervaring mee moeten opdoen voor je dit routinematig kunt.

Ik heb ooit eens een digimode interface gebouwd om een willekeurige computer aan mijn FT990 of uSDX transceiver te kunnen koppelen.
Het ontwerp is van Leo, PA0LSK, en stond in het maartnummer van Electron 2013. Een triest toeval is dat Leo diezelfde maand helaas is komen te overlijden.

Ik besloot dat ik er daar nog wel één van wil hebben, aangezien ik twee transceivers heb die ik met een computer wil kunnen koppelen. Het ontwerp is niet al te ingewikkeld, dus een prima object om eens wat te oefenen met het ontwerpen van een print.
Het apparaatje bestaat onder meer uit een USB headphone adapter, een toondetector die het PTT signaal genereert als er gezonden moet worden, en twee isolatie transformatortjes.

Voor meer informatie verwijs ik graag door naar het artikel in Electron.

Het schema is HIER te downloaden (PDF). Het is een klein beetje aangepast, ik heb twee condensatoren toegevoegd: 1 ontkoppel C voor de opamp, en een C in de feedback loop van de eerste opamp. Dat maakt het PTT signaal wat stabieler.
Ten slotte heb ik een TLP535 (=CNY17) gebruikt, omdat a) ik die nog had liggen, en b) de CNY17 is wat makkelijker verkrijgbaar dan de CNY66.
Het ding wordt gevoed uit de USB verbinding door de PC. Je kunt ervoor kiezen om een klein USB headphone adapter op de print te bevestigen, of direct met de geluidskaart van de PC te verbinden. Er zijn hiervoor ook twee 3,5mm sockets op de print geplaatst.

Voorbeelden van USB headphone adapters

Als je de headphone adapter wilt gebruiken, dan moet je het plastic omhulsel verwijderen, en het kale printje met de juiste soldeerpadjes op de print verbinden met wat dunne draadjes. Het voordeel is dat je dan een volledig standalone interface hebt, dat zich op elke computer installeert als een geluidskaart die je kunt toewijzen aan je digimode programa, zoals bijvoorbeeld WSJT-X. De interne geluidskaart blijft dan in gebruik voor bijvoorbeeld systeem meldingen of zo.

Het printje ziet er naar mijn bescheiden mening best goed uit:

Bovenzijde print
Onderzijde print
Doorkijk van de verschillende layers

Het printje is ontworpen voor een kastje van Hammond, type 1455J1201. Dit kastje is te koop bij Reichelt voor ca. €13,00.