CTCSS printje in een TR7200G

Ik heb een tijdje terug de hand weten te leggen uit een behoorlijk complete TR7200G, dus één met voeding en natuurlijk het VFO30G.

Dat is een leuke set, en alle kanalen zijn bezet, zo ook de meest gebruikte relais stations. Alleen hebben die tegenwoordig allemaal een CTCSS subtoon nodig. Als je set dat niet heeft, kun je dus niet over zo’n repeater werken.

Bas, PH0BAS, heeft een heel klein printje ontworpen, wat zeker in zo’n oude transceiver wel een plaatsje kan vinden.

Het kan 1 toontje afgeven, dat je kunt selecteren door een dipswitch om te zetten.
Dat is voor mij geen probleem, want ik ga deze set toch niet mobiel gebruiken, en alle normaal bereikbare repeaters hebben 88,5Hz subtoon nodig.

Het was even experimenteren hoe ik het zou aansluiten. Er zit een speciale ingang op de zend print voor een 1750Hz toontje, wat vroeger als toonslot van veel repeaters werd gebruikt. Dat is dus de meest logische plek om het signaal aan te sluiten. Allereerst maar eens via een weerstand van 100k geprobeerd. Dat bleek te veel. Daarna 47k, wat ook te hoogohmig bleek. Toen werd ik ongeduldig, en besloot de uitgang zonder verzwakking aan de ingang te knopen. Dat werkte! Echter, kritische luisteraars vonden mijn modulatie nu niet meer fraai, het klonk een beetje schor. Niet verwonderlijk, want het signaal was nu veel sterker dan dat van het 1750Hz toontje.
Bas wees me er verder op dat er nog een DC blocking condensator tussen zou moeten, bijv. een tantaal elco van 10uF of zo.

In een helder moment bedacht ik me dat het ook een kleinere condensator zou kunnen zijn. Die heeft bij 88,5Hz een bepaalde reactantie, en als ik die goed zou kiezen kon ik volstaan met een condensator, i.p.v. een elco en een weerstand. 100nF geeft ongeveer 18k aan reactantie bij 88,5Hz, dus die er maar eens tussen gesoldeerd. Dat bleek voldoende om de repeater van slot te halen. En ook was mijn modulatie kwaliteit een stuk beter. Ik besloot derhalve om het maar zo te laten, en het definitief te maken.

Tot slot: Het printje heb ik ter isolatie in plastic verpakt in het achterste compartiment geplaatst. Daar zit het prima. De draadjes zijn lang genoeg om aan de daar aanwezige +V en 0V aansluitingen aan te sluiten. Ik heb de PTT lijn ook aan massa gehangen. Dat betekent dat hij ook een toontje genereert als de set op ontvangst staat, maar dat blijkt geen probleem te zijn.

In de gele rondjes heb ik de + (op de connector naar de VFO) en de – en PTT aansluitingen (aardaansluiting van een ontkoppel condensator) aangegeven. Het draadje van de uitgang heb ik verlengd en via de bestaande draadboom naar het aansluitpunt op de zender print gevoerd.